VDS (Virtual Dedicated Server) yani Sanal Atanmış Sunucu, kullanıcılara web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ve barındırmak için yönetilen ancak dedike edilmiş bir sunucu kiralama olanağı sağlayan sanal bir makinedir. Diğer müşterilerle paylaşılmaz, bu nedenle çok kiracılı bir ortam sunmaz. Her VDS’nin kendi disk yeri, CPU tahsisi, belleği, bant genişliği ve işletim sistemi vardır. Ayrıca, diğer kiracılarla paylaşmayı gerektirmek yerine, yalnızca birinin erişebildiği özel bir kaynak seti sunar. VDS ayrıca, son kullanıcıların sunucularına internet üzerinden küresel olarak erişmelerini sağlayan bir uzaktan erişim katmanına sahip işletim sistemi içeren kapsamlı bir donanım setidir. VDS’nin Dedicated Cloud‘un geleceği olduğunu söyleyebiliriz.
VDS’ye (Virtual Dedicated Server) Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?
Her web sitesi veya uygulamanın özel bir sunucuya ihtiyacı yoktur. VDS hizmeti özel ihtiyaçlar için uygundur. Tahmin edebileceğiniz gibi Virtual Dedicated Server, istikrarlı ve öngörülebilir yüksek performansa sahiptir. Bu yüzden çok fazla CPU kullanımı veya genel olarak sadece yüksek performans gerektiren projeler için çok uygundur.
Küçük bir web siteniz varsa, onu bir VDS sunucusunda barındırmanız gerekmez. Örneğin, daha az maliyetli bir alternatif kullanabilirsiniz (örneğin, shared hosting). Ancak bu durumda web sitenizin çalışması, tamamen paylaşımlı hosting komşularınızın yüküne bağlı olacaktır.
Fakat bir VDS hizmeti kullanıyorsanız, VDS size yalnızca CPU gücü sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha yüksek ağ ve G/Ç performansı sağlar. Yani kısaca VDS, kaynağa ihtiyaç duyan uygulamalar için mükemmel bir seçimdir, ancak sadece bununla sınırlı değildir. Aşağıda VDS’ye en çok ihtiyaç duyabilecek sitelerin bir listesini bulabilirsiniz.
- Çok sayıda günlük ziyaretçi ve sipariş içeren çevrimiçi mağazalar
- Çok fazla hesaplama yapan uygulamalar
- Medya siteleri
VDS ile VPS Arasındaki Farklar Nedir?
VPS, sanal özel sunucunun; VDS ise, sanal atanmış sunucunun kısaltmasıdır. Terminolojiler genellikle birbirinin yerine kullanıldığından aralarında hiçbir fark yoktur. Her iki durumda da kullanılan yöntem farklılık gösterse de, hem VPS hem de VDS sanallaştırma kullanılarak oluşturulur. Sanal Özel Sunucular (VPS) işletim sistemi düzeyinde sanallaştırmanın ürünüyken, Sanal Atanmış Sunucular (VDS) paravirtualization sonucunda oluşturulur.
Her iki durumda da, fiziksel bir sunucu, her biri kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirebilecekleri kullanıcılara kiralanan daha küçük sanal bölümlere veya “sunuculara” bölünür. Bir hesabı barındıran sanal sunucu, aynı fiziksel sunucuda bulunan diğer “komşu” sunuculardan ayrı kalır.
Bir VPS ve VDS, öncelikle ana sunucunun kaynaklarının bu sanal sunuculara nasıl tahsis edildiğine göre farklılık gösterir.