Localhost Nedir? Localhost Ne İşe Yarar?

Localhost, varsayılan IP adresi 127.0.0.1 olan kendi bilgisayarınızdır. 127.0.0.1‘e bağlanmaya çalıştığınızda, her zaman kendi sisteminize ya da kendi PC’nize bağlanacaktır. Localhost basitçe, kendi bilgisayarınız tarafından kullanılan sunucudur. Terim büyük ölçüde ağ oluşturma bağlamında kullanılır. 127.0.0.1 IP adresi hiçbir yerde kayıtlı değildir ve web üzerindeki herhangi bir web sitesi veya alan adı tarafından alınamaz. 127’den başlayan benzersiz bir IP adresi aralığı vardır. Bunlar WWW’de hiç yoktur, yalnızca Yerel Alan Ağlarında oluşturulan bireysel adreslerdir.

Localhost ne için kullanılıyor?

Bildiğiniz gibi internette iletişim kurmak için belirli bir bant genişliği gerekir. Localhost, geliştiricilerin ve ağ mühendislerinin, ana sunucuda veya internette canlıya geçmeden önce kendi yerel sistemlerinde test edebilmeleri için oluşturulmuştur. Diyelim ki Hosting.com.tr web sitemiz için yeni bir tasarımı test etmek istiyoruz. Canlıya geçmeden önce, yeni tasarımdaki tüm işlevlerin kesinlikle iyi çalıştığından emin olmak için web sitemizi test etmemiz gerekir.  Test için localhost kullanılır, yani sunucu olarak kendi bilgisayarımızı oluşturabilir ve yeni temanın işlevlerini test edebiliriz. Tüm işlevleri test ettikten sonra, temayı web sitemizde canlı olarak yayınlayabiliriz. Bu, web sitesindeki herhangi bir işlevi bozmadan eski tasarımımızdan yeni bir tasarıma sorunsuz bir şekilde geçmemize yardımcı olacaktır.

Herhangi bir bilgisayar ağında, localhost terimi, programın üzerinde çalıştığı bilgisayarı ifade eder. Bilgisayar sanal bir sunucu görevi görür. Temel olarak burada bilgisayar fiziksel bir nesne değil, sanal olarak çalışan bir sistemdir. Bu nedenle, yerel ana bilgisayar adresinizi bulmak istiyorsanız, bunun için IP adresini girmeniz yeterlidir. Bu, isteğin yapıldığı bilgisayarda girilmelidir. 127.0.0.1 adresinin kullanılması, bilgisayar ağının donanım yapılandırmasından bağımsız olarak, istemci programıyla aynı bilgisayarda çalışan sunucu programları için bir bağlantı kurmanıza ve bilgi aktarmanıza olanak tanır. İşin güzel yanı, bunun için bir ağ kartına, modeme veya başka bir iletişim ekipmanına ihtiyacınız yoktur. Arabirim, işletim sisteminin çekirdeğindeki aygıt sürücüsü kullanılarak uygulanır.

Localhost nerelerde kullanılır?

1. Hız testi

Bir ağ yöneticisi olarak, tüm ekipmanların ve TCP/IP protokollerinin düzgün çalıştığından emin olmanız gerekir. Localhost’a bir ping isteği göndererek bağlantı kontrolü yapabilirsiniz. Test, her şeyin yolunda gidip gitmediğini gösterecektir. Bu aynı zamanda herhangi bir sorunu düzeltmenize de yardımcı olur.

2. Test Programı veya Web Uygulamaları

Bir web uygulaması veya internet bağlantısı gerektiren herhangi bir program oluştururken, yerel ana bilgisayar adresine bağlanmak geliştiriciler için büyük bir amaca hizmet eder. Yukarıda anlattığımız gibi, işletim sistemimiz simüle edilmiş bir sunucu haline gelir.

Böylece, gerekli program dosyalarını sunucuya (yani yerel işletim sistemine) yükleyebilir ve performansını kontrol edebilir ve daha geniş bir kitle tarafından erişilebilen gerçek sunucuda canlı yayınlamadan önce uygulamamızın çeşitli işlevlerini test edebilirsiniz.

3. Site Engelleme

Başkalarının erişmesini istemediğiniz web sitelerini engellemek için localhost’u kullanabilirsiniz. Loopback adresi arayüzü, kötü amaçlı web sitelerine ve diğer istenmeyen içeriğe erişilmesini önlemek için kullanışlıdır.

paylaş:

diğer yazlıarımız

Open chat
Hello 👋
Can we help you?