Domain Reg Nedir? Ne İşe Yarar? Domain Registrar (Alan Adı Kayıt Kuruluşu) Nedir?
İnternet üzerinde ziyaret ettiğimiz her web sitesi, bir alan adına sahiptir. Bu alan adını satın alma ve kaydetme sürecinden geçmiş olan her kişi, bu web sitelerine sahip olabilir. Yeni bir web sitesi oluşturmak için atılması gereken ilk adımlardan biri, hosting hizmeti satın almak ve sitenizi oluşturmaktır. Bu adım, bir alan adı kayıt şirketiyle çalışmayı gerektirir.
Alan Adı Kayıt Şirketi (Domain Registrar), alan adlarını satan ve kaydeden bir kuruluştur. Bir web sitesinin internette kullandığı ana adres olan alan adlarını satın alırız. Örneğin, www.ehost.com.tr gibi. Teknik olarak, bilgisayarlar farklı adreslere sahip web sitelerini, noktalarla ayrılmış bir dizi sayı olan IP adresleriyle tanımlar. Ancak bu tür bir adresi hatırlamak ve kullanmak insanlar için pek kullanışlı değildir. Bu nedenle, web sitelerinin, genellikle bir kelime veya marka adı içeren alfanümerik harflerden oluşan adresleri bulunur.
Bireylerin alan adlarını talep etme sürecinin arkasında belirli bir süreç bulunur. Alan adı kayıt şirketleri, farklı üst düzey alan adlarını yönetir. Bu şirketlere “Domain Registry” denir. Bu kayıtlar, hangi alan adlarının kim tarafından talep edildiğine dair bilgileri içeren büyük ve merkezi veritabanlarıdır. Ancak alan adı kayıt şirketleri, bu alan adlarını doğrudan satmaz. Bu işi DNS kayıt şirketlerine, yani Domain Registrar’lara devreder.
Domain Registrar’ların ICANN tarafından akredite edilmesi gerekmektedir. Daha sonra, bir müşteriye her alan adı sattıklarında, bilgileriyle birlikte bu kaydı güncelleyerek ilgili kayıt sistemine kaydetmeleri beklenir.
Alan adı kaydı hakkında sıkça merak edilenler
Çoğunlukla bu süreç (alan adı tescili), web sitesi sahipleri için arka planda gerçekleşir. Alan adı kayıt şirketlerinin sağladığı hizmetler arasında alan adlarını bulma, satın alma ve yönetme yer alır. Nasıl yapıldığıyla ilgili ayrıntıları bilmek zorunda değilsiniz, ancak daha fazla bilgi edinmek isterseniz, alan adı kayıt şirketleriyle ilgili en yaygın soruların cevaplarını bu makalede derledik.
Doman Registrar’ların (alan adı kayıt şirketlerinin) rolü nedir? Alan adı kayıt şirketi, bir müşteri yeni bir alan adı satın aldığında kaydı güncelleme işlemini yürütür. Bu sürecin bir parçası olarak, mevcut olan alan adlarının bilgisini takip eder ve müşterilere kolay kullanılabilen bir alan adı arama aracı sunarak hangi seçeneklere sahip olduklarını gösterir. Müşterinin ödeme yapması ve alan adı aboneliğini zaman içinde sürdürmesi için gerekli araçları sağlarlar.
Bir alan adını doğrudan satın alamazsınız, ancak tek seferlik olarak en fazla on yıl kiralamayı tercih edebilirsiniz. Alan adı kayıt şirketleri genellikle yıllık yenileme veya uzun vadeli abonelik seçenekleri sunar. Alan adı kayıt şirketleri genellikle kullanıcı hesabı sağlar, böylece alan adı kayıt durumunuzu saklayabilir ve otomatik yenileme veya e-posta hatırlatıcıları gibi özellikleri kullanabilirsiniz.
Domain registrant nedir?
Kişi veya şirketlerin, alan adını kiralayanlar olarak da adlandırabileceğimiz “Domain Registrant” olarak adlandırıldığı gerçeğiyle karşı karşıyasınız. Bir alan adı şirketinden bir alan adı seçip satın aldıktan sonra, alan adı kayıtçısı (registrant) olursunuz ve alan adı aboneliğinizi sürdürdükçe bu sıfat devam eder. Ancak çoğu durumda insanlar genellikle “domain registrant” yerine alan adı sahibi veya web sitesi sahibi olarak adlandırmayı tercih ederler. Domain Registry nedir? Domain Registry, belirli bir üst düzey alan adı (TLD) hakkındaki tüm bilgileri içeren bir veritabanıdır. Terim bazen veritabanını yöneten kuruluşun yanı sıra veritabanı kendisini de ifade eder.
Alan adı kayıt işlemi, alan adı sahiplerinin veritabanına kaydedenin bilgilerini dahil etmeyi içerir. WHOIS dizini, kayıtlı olan ve sahibi olan tüm alan adlarının sahiplerinin ana iletişim bilgilerini içeren bilgileri içerir. Bu, bir kişinin yasadışı amaçlarla web sitelerini kullanan kişileri tespit edebilmesi gerektiği için yapılmaktadır. Ancak, günümüzde yüksek profilli veri ihlalleri ve internet gizliliği sorunlarına ilişkin artan endişeler nedeniyle web sitesi sahipleri adlarını ve iletişim bilgilerini açıkça internete vermek istememektedir. Ayrıca, bir web sitesine sahip olmak için bunun bir zorunluluk olmaması gerektiği de önemlidir.
Özel alan adı kaydı sayesinde birçok alan adı kayıt kuruluşu tarafından sunulan seçeneklerle artık bu bir zorunluluk değildir. Alan adı kayıt şirketleri, kendi adınızı ve bilgilerinizi dizinde göstermeyi engelleyebilir. Kanuna uygun bir şekilde iletişim bilgilerini koyarlar. Genellikle kaydedenin şirketiyle ilişkili bir e-posta adresi bulunurken geri kalan bilgileri gizli tutarlar.
Alan adı sunucusu nedir?
Bilgisayarlar, web sitesi adreslerini tanımak için IP adreslerini kullandığından bahsetmiştik. Ancak, alan adı sunucuları aracılığıyla bu dönüşüm gerçekleşir. Alan adı sistemi, tarayıcılara veya tıklanan bağlantılara doğru verileri değiş tokuş ederek, ortak bir internet kullanıcısının doğru web sayfasını görmesini sağlamak için makineler tarafından kullanılan bir protokoldür. Alan adı sunucuları, bu sistemde önemli bir rol oynayarak, belirli bir alan adı adresini doğru IP adresine bağlamak için gereken tüm bilgileri depolar. Herhangi bir bilgisayar, bir alan adı sunucusuna belirli bir alan adı için sorgulama yaptığında, uygun IP adresini bulur ve ona gösterilir.
Alan adı sunucuları, doğru IP adresini sağlamak için gereken bilgileri depolayarak, tarayıcının isteğine göre doğru web sitesini hedefler. Bu sayede internet kullanıcıları, basit bir alan adını yazdıklarında veya bir bağlantıya tıkladıklarında, doğru web sayfasına yönlendirilirler. Alan adı sunucuları, internetin sorunsuz çalışmasında önemli bir rol oynar ve doğru yönlendirmelerin sağlanmasını temin eder.
Yeni bir alan adı nasıl kaydedilir?
Artık back-end bileşenlerinin çoğunu ele aldığımızı düşünürsek, muhtemelen istediğiniz alan adını elde etmek için yapmanız gerekenleri merak ediyorsunuz.
İhtiyacınız olan bir alan adını nasıl bulabilirim?
Bu adım biraz dikkat gerektirebilir çünkü şu anda milyarlarca web sitesi mevcut ve hepsi benzersiz bir alan adına sahip. Bu nedenle, birçok seçeneğin zaten alındığını bilmelisiniz. Ancak, hatırlanması kolay ve web sitenizin işini tanımlayabilen bir alan adı bulmak için biraz yaratıcılık ve çaba harcamanız gerekecektir.
Ehost’un Alan adı kayıt sayfasını kullanarak araştırma yapabilirsiniz. Düşündüğünüz isimlerle farklı varyasyonlar deneyin. Eş anlamlıları ve yaratıcı yazım şekillerini düşünün. Genellikle ziyaretçilerin hatırlaması en kolay seçenek olan bir .com alan adı tercih etmeyi düşünebilirsiniz, ancak .website veya .biz gibi diğer üst düzey alan adı uzantılarını kullanmak isteyip istemediğinizi de gözden geçirin. Ayrıca, daha az yaygın üst seviye alan adlarında (TLD’lerde) daha fazla seçeneğin olduğunu unutmayın.
Ehost’un alan adı kayıt hizmetinden yararlanarak, istediğiniz alan adını kolaylıkla bulabilir ve kaydedebilirsiniz. Unutmayın, yaratıcılığınızı kullanın ve web sitenizin özgünlüğünü yansıtan bir alan adı seçin.
Alan adı fiyatlandırma nedir?
Yeni bir alan adı kaydının maliyetinin bir kısmı, tercih ettiğiniz alan adıyla ilişkilidir. Özellikle farklı üst düzey alan adlarının farklı fiyatlandırmaları bulunmaktadır. Ancak, bunları ücretlendiren farklı şirketleri de karşılaştırabilirsiniz. Alan adı kayıt şirketlerinin fiyatlandırmasını karşılaştırırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli faktör vardır.
İlk olarak, gösterilen fiyatlar genellikle bir yıllık süreyi kapsamaktadır, ancak kesin olmak için kontrol etmelisiniz. Alan adı tek seferlik bir satın alma işlemi değildir; web sitenizi devam ettirmek ve kullanmak istediğiniz süre boyunca yeniden ödeme yapmanız gerekmektedir. Ayrıca, şirketlerin genellikle ikinci yılda artacak olan maliyetlerin, bir yıllık tanıtım fiyatının reklamını yaptığını unutmayın. Sadece mevcut ödemenizi düşünmek yerine, uzun vadede maliyetin ne olacağını da göz önünde bulundurun. Ehost’un sunduğu hizmetlerde ikinci yıl yenilemelerinde fahiş fiyatlarla karşılaşmazsınız.
Her şeyde olduğu gibi, bazen daha düşük bir fiyat, daha kötü müşteri hizmetleri veya daha zayıf bir müşteri deneyimi gibi başka bedeller ödemeniz anlamına gelebilir. Şirketi araştırarak neden ucuz olduklarını anlamaya çalışın ve ilk gördüğünüz düşük fiyata hemen kapılmayın.