Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde, internette gezinirken karşılaştığınız “502 bad gateway” hatasının ne anlama geldiğini ve bu hatanın nasıl çözüleceğini öğreneceksiniz.
502 Bad Gateway Hatası Ne Demek?
İnternette yayın yapan her web sitesi, zaman zaman “502 bad gateway” isimli hatayı verebilir. Öyle ki bu hata; ilk defa ziyaret edilen mütevazi bir sayfada ya da Google gibi dünya devi bir sitede dahi gözükebilir. Başında “5” rakamı bulunan erişim hatalarının birçoğu sunucu kaynaklı olsa da, 502 bad gateway hatasında durum farklı olabilmektedir.
Şimdi bu hatanın olası nedenlerini açıklamaya başlayalım.
502 Bad Gateway Hatası Nedenleri
Web sitelerinin kurulu olduğu “server” adı ile anılan sunucular, sitenizin yayınlanması için tek başına yeterli değildir. Bu söylemi açmak gerekirse; bir web sitesi yayın yapmak için sadece web sunucusuna ihtiyaç duymaz. Örneğin, WordPress tabanlı bir web sitesinin yayın yapması için aşağıdaki sunucuların komplike olarak çalışması gerekir.
- Veritabanı Sunucusu: WordPress sitenizin veritabanlarını çalıştırır.
- Uygulama Sunucusu: WordPress sitenizdeki tüm dinamik içerik bu sunucuda barınır.
- Geçit Sunucusu: “Gateway” yani diğer adı ile “ters proxy” sunucusudur. Varnish, Ngnix veya Apache yazılımlarını çalıştırır.
- Web Sunucusu: Sitenin dosyalarını ziyarete hazırlayan sunucudur.
Geçit sunucusu dışındaki tüm sunucular “origin sunucu” veya “upstream sunucu” olarak isimlendirilir.
Siz tarayıcınıza bir alan adı yazıp “enter” tuşuna bastığınızda, geçit sunucusuna istek gönderilir ve geçit sunucusu tarafından aşağıdaki bilgilerin edinilmesi için origin ve upstream sunuculara talimat gönderilir.
- Veri tabanı sunucusundan MySQL veri tabanınız çağırılır.
- Uygulama sunucusundan dinamik içerikler ve PHP dosyalar talep edilir.
- Web sunucusundan ise sitenizdeki tema, eklenti, medya dosyaları, CSS dosyaları, JavaScript dosyaları istenir.
Geçit sunucusunun talimatlarına diğer sunucuların cevap vermemesi ya da yanlış bir cevap vermesi halinde; 502 bad gateway hatası ortaya çıkar. Kısacası geçit sunucusu “elçiye zeval olmaz, ben talimatını ilettim ama diğer sunucular yanıt vermedi” demektedir.
502 bad gateway hatası; dokuz farklı şekildeki hata mesajı ile karşımıza çıkabilir. Bu hata mesajları aşağıdaki gibidir:
- 502 Bad Gateway
- 502 Service Temporarily Overloaded
- HTTP Error 502 Bad Gateway
- Error 502
- 502 Bad Gateway NGINX
- 502 Proxy Error
- HTTP 502
- 502. That’s an error. The server encountered a temporary error and could not complete your request. Please try again in 30 seconds. That’s all we know.
- 502 Server Error: The server encountered a temporary error and could not complete your request
Yukarıdaki mesajların tamamı farklı olsa da, son sıradaki mesaj hariç hepsi aynı anlama gelir. Son sıradaki mesaj ise “sorunun yüksek ihtimalle sunuculardan kaynaklı olduğunu ama hangi sunucunun olduğunun bilinmediğini” ifade eder.
502 bad gateway hatasının tek nedeni, sunucuların yanıt vermemesi ya da geç yanıt vermesi değildir. Aşağıda maddeler halinde sıralanmış nedenlerden ötürü bu hatayı almanız mümkündür.
- Sunucunuz anlık trafiği kaldıramadığı için geçici olarak erişime kapanmış olabilir.
- Eklenti, tema ya da herhangi bir sistem dosyası hatalı çalışıyor olabilir.
- Kullanmış olduğunuz web tarayıcının ön belleğinde bir problem olabilir.
- İnternete eriştiğiniz modemde ya da ağ bağlantılarınızın yapılandırılmasında bir sorun olabilir.
- CloudFlare gibi bir CDN kullanıyorsanız, herhangi bir CDN sorunu baş gösterebilir.
- DNS servislerinde bir problem yaşanıyor olabilir.
502 bad gateway hatasının çözümü oldukça basittir. Yazıyı okumaya devam ederek, bu basit yöntemleri siz de uygulayabilirsiniz.