Vds Sunucu Nedir? Nasıl Kullanılır? Vds Sunucu Fiyatları Nedir?

Virtual Dedicated Server’ın baş harfleri ile oluşturulmuş olan VDS, tam Türkçe karşılığı olmasa da Türkçe’ye Paylaşımlı Özel Sanal Sunucu olarak çevrilebilir. Virtual Hosting hizmetinin 2 önemli başlığından biri olan VDS, birçok yönüyle VPS ile karıştırılabilir. Fakat teknik olarak bu 2 başlığın çok önemli farklılıkları var.

Bir web sitesine sahip olan ya da bir web sitesine sahip olmak isteyen herkes mutlaka bu hosting türlerinin tam olarak ne oldukları konusunda kafa yormuştur. Fakat birçok konuda olduğu gibi bu konuda da çeşitli bloglarda birçok bilgi kirliliği mevcut. IHS olarak bu haberimizde bu 2 başlığın tam olarak ne olduklarından ve VDS’i, VPS’ten ayıran özelliklerden bahsedeceğiz.

Bu 2 popüler bulut sunucu hizmetine geçmeden önce ilk olarak daha iyi anlayabilmek adına Virtual Hosting ile başlayalım.

Virtual Hosting Nedir?

Geleneksel sunucular tek bir kişi tarafından kullanabiliyorken sanal sunucular birden fazla kişi tarafından kullanılabilir. VPS, aynı donanım üzerinde kullanıcıların birbirinden bağımsız şekilde çalışmasını sağlar. Fakat bu sistemde kullanıcılar tüm noktalarda bağımsız değildir, kullanıcılar diğer kullanıcılarla birlikte işlemci ve ram gibi ortak donanımları kullanmak durumundadır.

VPS sayesinde sahip olduğunuz sanal sunucunun üzerinde önemli seviyede yetkiniz olur. Örneğin; sunucunuzda web sitelerinizi barındırabilirsiniz.

VDS Hosting vs. VPS Hosting / Hangisi Daha İyi?

Yukarıda VDS’in ve VPS’in neler olduklarından bahsettik. Şimdi bu 2 başlığın hangisini kullanmanız gerektiği üzerinde duracağız. ‘VPS mi VDS mi?’ Ya da ‘VPS Hosting mi yoksa VDS Hosting mi sizin için daha uygun?‘

VPS kullanan bir kişi, sunucu üzerinde işletim sistemi kuramaz ve doğal olarak üst düzey erişim imkanlarına sahip değildir. VDS’te ise kullanıcıların sunucu üzerinde mutlak hakimiyeti vardır ve istedikleri işletim sistemini kurarak istedikleri değişiklikleri yapabilirler. VDS’in sunucuları ana makinedeki diğer sunuculardan farklıdır. Böylelikle kaynaklar sadece kullanıcıların isteklerine göre kullanılır. VPS’te ise kaynaklar diğer kullanıcılarla ortak şekilde kullanılır.

Piyasadaki VPS ürünleri genellikle OpenVZ sanallaştırma katmanı tabanlı Virtuozzo ve benzeri ürünlerdir. Bu teknolojilerde hipervizör yoktur ve sanallaştırma işlemleri mevcut işletim sisteminin çekirdeği seviyesinde yapılabilir. Sanal ortamlar, üzerinde çalıştıkları işletim sisteminin bir klonu niteliğinde oldukları için kaynakları üzerinde bulundukları sunucunun kaynaklarıyla sınırlıdır. Bu sebeple bir VPS’in CPU ya da bellek gibi kaynakları garanti edilemez. Ayrıca VPS teknolojisinde izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişilebilirlik sağlamak mümkün değildir.

paylaş:

diğer yazlıarımız

Valide-i Atik Mah. Nuhkuyusu Cad.No : 219
Nazar İş Merkezi Kat:4  34664
Üsküdar / İstanbul / TÜRKİYE

E-Bülten Aboneliği

Kampanya ve duyurulardan haberdar ol!

Sosyal Medya

© Copyright 2024. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Hello 👋
Can we help you?