Yeni Başlayanlar İçin Server Nedir?

Yeni Başlayanlar İçin Server Nedir?

eHost olarak pek çok konuda içerik üretmeye ve hem müşterilerimize hem de okurlarımıza katkı sunmaya devam etmek istiyoruz. Bugünkü yazımızda da yeni başlayanlar için server nedir sorusunu en sade haliyle anlatmak istiyoruz.

Sunucu olarak ifade edebileceğimiz server için, her türlü bilgi, veri ve belgelerin saklandığı yer diyebiliriz. Belgelerin barındırıldığı bilgisayar diyebileceğimiz server (yani sunucular) içerikleri için özel bir çalışma yapılıyor. Ağ vasıtasıyla bu bilgisayarlara ulaşarak sunucuda yer alan bilgiler çekilir ve site açılır.

Sunucular, kullanılma biçimlerine göre farklı isimlerle adlandırılabilir. Örnek olarak, “web sunucusu” ifadesi bir web sitesi için hizmet veren sunucular için kullanılırken, yalnızca veri tabanı hizmeti sağlayan sunucular ise veri tabanı sunucusu olarak adlandırılır.

  • Sunucu nedir?

  • Hosting ile sunucu farkı nedir?

  • Sunucu türleri nedir? Sunucular ne işe yarar?

  • İşletim sistemlerine göre sunucular nelerdir?

  • Sunucu alırken nelere dikkat etmeniz gerekir?

Hosting fiyatları ile ilgili yaptığınız araştırmalarda alternatif olarak sunucu seçeneklerine de denk gelebilirsiniz. Gelin sunucular nasıl çalışıyor sorusunun cevabına bakalım.

Sunucular, İnternet ve büyük şirket ağları gibi teknolojik uygulamaların hayata geçirilebilmesi için zorunlu olan unsurlardır. Bu yüzden de buna göre bir çalışma yapmak gerekebilir. Bir sunucuya sahip olmadan, bir web sitesi açılamayacağı gibi aynı zamanda online oyun, uygulama, ev veya şirket içi veri tabanı bağlantı uygulamaları da kullanılamaz. Sunucu içerisinde; bir web sitesinin, uygulamanın, oyunun veya şirket içerisinde kullanılan bir programın ihtiyaç duyduğu veriler saklanır.

Sunucu türleri nelerdir? Sunucular ne işe yarar?

Sunucuların pek çok sayıda modeli ve işlevi bulunuyor. Bu yüzden de her biri için farklı bir arayışa ulaşabiliyorsunuz. Çok sayıda farklı işleve sahip sunucu türü bulunur. Bu sunucu türlerinin her biri kendi hizmet ettikleri alanda temel olarak aynı işlevi görürler. Sunucu türleri; file server, web server, application server, DNS server, mail server, database server, virtual server, proxy server ve monitoring and management server şeklinde sıralanabilir.

  • File server (dosya sunucusu)

  • Web server (web sunucusu)

  • Application server (uygulama sunucusu)

  • DNS server (DNS sunucusu)

  • Mail server (e posta sunucusu)

  • Database server (veritabanı sunucusu)

  • Virtual server (sanal sunucu)

  • Proxy Server (proxy sunucusu)

Sunucu satın alırken dikkat etmeniz gerekenler!

Sunucu alışverişlerinde dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Mesela burada öncelikle amaç belirlenmesi gerekiyor. Sunucu almadan önce açık bir sistem mi yoksa kapalı bir sistem mi istediğinizi netleştirmeniz lazım.

Daha küçük işletmeler için yüksek hacimli siteler alıp büyük oranda para yatırmanıza hiç gerek yok. Tamamen ihtiyaçlara yönelik ilerleme yapmak bu tarz projeler için önemli bir ilerleme sağlamaktadır. Bu yüzden hacim konusunda iyileşme yapmanız zaman içerisinde daha da verimli olacaktır.

paylaş:

diğer yazlıarımız

Valide-i Atik Mah. Nuhkuyusu Cad.No : 219
Nazar İş Merkezi Kat:4  34664
Üsküdar / İstanbul / TÜRKİYE

E-Bülten Aboneliği

Kampanya ve duyurulardan haberdar ol!

Sosyal Medya

© Copyright 2024. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Hello 👋
Can we help you?